Margučių raštų paslaptys

Paskelbta: Antradienis, 26 Kovas 2013

Aš noriu palinkėti iš visos širdies,

Kad sieloje gerumo gėlės skleistųs.

Kad jėgos vėl atgimtų su gamta,

Kad šviesią mintį dar geresnė keistų.

Kad duona ir medum

Kvepėtų mūs namai,

Kad būtų ji užuovėja saugiausia.

Artėjant Šv. Velykoms su priešmokyklinės grupės vaikučiais nutarėme apsilankyti Prienų krašto muziejuje. Čia mes buvome pakviesti pasigrožėti mūsų krašto meistrų numargintais velykiniais margučiais bei dalyvauti edukacinėje programoje ,,Margučių raštų paslaptys”. 

Muziejaus darbuotojos atskleidė daug margučių marginimo paslapčių, supažindino su lietuvių liaudies papročiais, ornamentų simbolika bei jų reikšmėmis. Vaikai turėjo galimybę ne tik susipažinti su įvairiausiais margučių marginimo raštais, bet ir pamatyti įvairaus dydžio išmargintus kiaušinius, patyrinėti marginimo raštų bei spalvų įvairovę. Apie gilias liaudies tradicijas bei papročius menantys patys seniausi margučiai, verbos, lengvai besisupantys šiaudiniai sodai, audimo staklės byloja apie mūsų senolių darbštumą, kruopštumą ir gebėjimą gyventi santarvėje su gamta ir pačiu savimi. ,,Darbas žmogų puošia” – byloja sena lietuvių liaudies patarlė. Tik įvairios veiklos ar darbo metu atsiskleidžia tikrasis žmogaus grožis, gerumas, kruopštumas, atsakingumas bei pareiga. Pareiga mylėti, rūpintis, globoti, pareiga pažinti ir puoselėti savo tautos, krašto papročius, tradicijas ir perduoti jas kitiems, o ypatingai jaunimui bei mūsų mažiesiems.

Susipažinę su darbo įrankiais, vaikai savarankiškai bandė marginti margučius, buvo tikrai įdomu ir netikėta. Jie ilgai negalėjo atsistebėti, kodėl margučiai daug kartų keitė savo spalvą, kodėl nuolat stengdavo vaškas. Vaikai patys turėjo galimybę įsitikinti, jog gražiai, įvairiais raštais išmarginti margutį nėra taip paprasta.

Vaikai lietė, tyrinėjo, aptarinėjo savo ir draugų numargintus kiaušinius. Ir kokie gi jie nuostabūs: taškuoti, brūkšniuoti, raidelėmis, saulutėmis, gėlytėmis puošti! Tikri margučiai! Kiek džiaugsmo mūsų mažiesiems. Savo rankomis puošti vaikų margučiai papuoš velykinį švenčių stalą.

Lai vaiko numargintas margutis, spinduliuojantis meile, džiaugsmu, žaismingumu, nekantrumu, vėjavaikiškumu dovanoja Jums daug gražių ir įsimintinų akimirkų.

 

Sandra Leonavičienė, priešmokyklinio ugdymo pedagogė