Susitikimas su Nomeda Marčėnaite

Paskelbta: Trečiadienis, 17 Balandis 2013

Balandžio 11 d. Prienų J.Marcinkevičiaus bibliotekoje vyko susitikimas su Nomeda Marčėnaite, kurio metu pristatyta pirmoji jos knyga vaikams „Lėlė“. Drauge su priešmokyklinės grupės vaikučiais nutarėme nuvykti į šį susitikimą, kadangi buvo įdomu pažinti šią moterį ne tik kaip keramikę dailininkę, televizijos laidų vedėja, labdaros projektų organizatorę bet ir kaip rašytoją. Nomeda Marčėnaitė įspūdingai pristatė knygos ,,Lėlė'' parašymo istoriją, spalvingų, įdomių iliustracijų atsiradimą knygoje. Autorė ne tik sukūrė judinančią ir vaikų psichologiją atskleidžiančią mergaitės istoriją, daug laiko ir dėmesio skyrė iliustracijų paieškoms: fotografavo, piešė. Įdomu tai, kad kiekvienas sukurtas paveikslėlis, nuotrauka ar iliustracija turi savo nepakartojamą istoriją. 

Knygoje „Lėlė“ pasakojama apie mergaitę, kuri gyvena pas močiutę kaime, nes jos mama išvyksta dirbti į užsienį. Namo palėpėje mergaitė randa porcelianinės lėlės galvą. Pagrindinė veikėja iki pat istorijos pabaigos ieško tinkamo kūno savo lėlei. Su lėle ji keliauja į bažnyčią, į kapines, pažįsta kaimo gamtą, o galiausiai – parvyksta į Vilnių. Knygoje bandoma atskleisti vaikų psichologiją, pasaulis pažįstamas per kvapų, vaizdų, pojūčių, garsų plotmę, pateikiama įvairių idėjų, pvz., skatinama susiręsti savo būstą: „Būtinai pabandyk susiręsti savo būstą – jis gali būti iš pagalių, šieno, kartoninių dėžių ar net rankšluosčių,  gali stovėti miške, prie pašiūrės, po medžiu ar medyje, gali būti net po dideliu stalu. Bet tu jo niekada nepamirši – jis liks vienu gražiausių tavo gyvenimo namų“ (N. Marčėnaitė „Lėlė“, p. 33-34).

Labai smagu, jog šis susitikimas vaikams tikrai buvo įdomus ir įsimintinas. Įsigiję naująją knygą ,,Lėlė'' su vaikais jau pradėjome ją skaityti.

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė S.Leonavičienė