Mus kalbina knygos lapeliai

Paskelbta: Penktadienis, 13 Gruodis 2013

Lopšelyje – darželyje „Saulutė“  du mėnesius vyko projektas „Mus kalbina knygos lapeliai“. Projekto metu mūsų vaikučiai ne tik skaitė, sekė įvairiausias pasakas, vaidino, susipažino su įvairiausiomis knygelėmis, bet ir patys jas kūrė.  Visose darželio grupėse buvo organizuojamos vaikučių gamintų ir kurtų knygelių parodėlės, su kuriomis galėjo susipažinti draugai, svečiai ir tėveliai. Labai džiugu, kad tėveliai taip pat  neliko abejingi mažųjų kūrybai: jie namuose, kartu su vaikais, kūrė įvairiausias istorijas, iliustravo ir piešė, norėdami pradžiuginti ne tik savo atžalas, bet ir grupės draugus. Spalvingos iliustracijos, nuotaikingi ir įdomūs pasakojimai, apsigyvenę įvairių formų, dydžių ir pavidalų knygelėse, kvieste kvietė būti perskaitomi ir aptariami. 

Įgyvendinant šį projektą taip pat lankėmės ir Prienų J. Marcinkevičiaus bibliotekoje bei Prienų krašto muziejuje. Čia žaidėme įvairiausius žaidimus, klausėmės lietuvių liaudies pasakų, patys vaidinome, piešėme ir džiaugėmės turėdami galimybę pabūti kartu, pasidalinti savo mintimis ir nuomonėmis apie vaikų būtinumą pajausti ir išgirsti tą gražų ir skambų žodį, suvokti jo reikšmę, prisiminti jį ir vartoti savo kalboje. Juk nuo seno iš lūpų į lūpas keliaujančios lietuvių liaudies pasakos mokė jaunąją kartą gražiai, taisyklingai ir mandagiai kalbėti, doro ir pagarbaus elgesio ne tik su suaugusiais, bet ir su visa mus supančia aplinka – augalais, gyvūnais ir pačia gamta.

Lietuvių tautosaka labai turtinga. Įvairios mįslės, greitakalbės, pasakos be galo skatina vaikų mąstymą, lavina jų kalbinius įgūdžius ir, kas svarbiausia,  turtina vaiko žodyną. Ne televizorius, kompiuteriniai žaidimai moko vaikus kalbėti, bendrauti, reikšti savo mintis, bet ramus pokalbis su suaugusiuoju, kartu skaitoma ir aptariama knygelė, dienos įvykiai. Juk kalba – pagrindinė žmogaus bendravimo priemonė. Kalbėdami mes dalinamės savo patirtimi, jausmais, emocijomis, mintimis ir prisiminimais. Nepamirškime nors prieš miegą pasikalbėti su vaiku ir paskaityti jam knygelę.

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė S. Leonavičienė