Sveika mityba

Paskelbta: Pirmadienis, 29 Vasario 2016

 Tinkamas maistas yra būtinas vaiko augimui, vystymuisi, gerai sveikatai, fiziniam aktyvumui palaikyti, todėl labai svarbu nuo pat mažens formuoti sveikos mitybos įpročius. Sveika mityba – padeda saugoti ir stiprinti sveikatą, išvengti daugelio ligų, tai vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių - įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu. Teisingai pasirinkti maisto produktų grupes ir jų kiekį padės maisto pasirinkimo piramidė. Piramidės pagrindas – augalinės kilmės maisto produktų grupės. Maisto pasirinkimo piramidė rekomenduoja ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, bet augalinių maisto produktų vartojimas beveik neribojamas. Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis, ypač vaikams. Jie greitai suskaldomi, rezorbuojasi virškinamajame trakte, ir organizmas greitai gauna reikalingą energiją. Daugiausiai per parą patariama suvartoti grūdinių produktų, daržovių ir vaisių. Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent 400 g daržovių ir vaisių, ir kuo įvairesnių, nes jų sudėtis labai skiriasi. Geriausiai – šviežios, Lietuvoje išaugintos daržovės.

Daugiau nei pusė paros maisto davinio energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus. Mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai yra gyvūninių baltymų tiekėjai, o baltymai, ypač gyvūniniai, kurie yra pagrindinis nepakeičiamų amino rūgščių šaltinis, labai svarbūs organizmo augimui ir vystymuisi. Be to, pienas ir pieno produktai – pagrindinis baltymų ir kalcio šaltinis.

Piramidės viršūnėje pavaizduoti riebalai, saldumynai, rafinuotas cukrus, druska. Iš šių produktų gaunama daug energijos, o būtinų maisto medžiagų juose beveik nėra. Reikėtų valgyti tik labai mažus šių produktų kiekius ir retai.

Didelis dėmesys lopšelyje-darželyje „Saulutė“ yra skiriamas sveikos ir saugios  gyvensenos įgūdžių formavimui. Visą savaitę su vaikučiais kalbėjomės šia tema, o norėdamos įtvirtinti turimas žinias, į grupę pasikvietėme Prienų visuomenės sveikatos priežiūros biuro specialistę Vestą Stankevičienę. Ji vaikams papasakojo apie sveiką gyvenimo būdą ir mitybą, aptarė „Sveikos mitybos piramidę“, apie kurią vaikai jau buvo girdėję iš savo auklėtojų pasakojimo, todėl turėjo nemažai žinių apie sveiką mitybą. Vaikai sužinojo, kad labai sveika kiekvieną dieną gerti skysčius, nesvarbu, ar tai vanduo, ar sultys. Juk nėra tai tiek daug – vos 8 stiklinaitės per dieną.

 „Jeigu nori būt stiprus, valgyk grūdus tu sveikus, bent po 4 kartus į dieną, pasirinkus, kas tau miela: dribsniai, grikiai ar tai duona – tau energijos priduoda“, kad labai daug vitaminų, mineralų yra vaisiuose ir daržovėse ir juos reikia valgyti kasdien, bent 4 kartus per dieną, o pieną ir mėsos produktus – bent į savaitę per pietus. Na, o cukrus, druska, riebalai – nėra žmogaus draugai ir jų reikia valgyti saikingai, kuo mažiau. Reikia būti aktyviems, daug judėti, sportuoti, mankštintis, tada jausiesi puikiai ir žvaliai, net pavydės - visi draugai! „Būsi sveikas ir stiprus, ir bus niekas nebaisus!“ Vaikučiai mokėsi serviruoti stalą, parinkti tinkamus maisto produktus pusryčiams, pietums, vakarienei, atliko įvairias užduotis susijusias su sveika gyvensena ir mityba, klijavo paveikslėlius su įvairiais maisto produktais prie linksmos ir liūdnos saulyčių. Jie pagilino savo turimas žinias apie sveiką gyvenseną, mitybą, patyrė daug teigiamų emocijų. Dėkojame sveikatos priežiūros specialistei Vestai Stankevičienei už įdomiai perteiktas žinias vaikams, pravestus žaidimus bei dovanas – užduočių knygeles „Mityba“ ir skirtukus „Tavo kelias į mitybą“.

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

„Ežiukų“ grupės vyr. auklėtoja Danutė Ivanauskienė