Aplinkosaugos pradmenų ugdymas

Paskelbta: Antradienis, 24 Gegužė 2016

             Aplinkosaugos pradmenų ugdymas lopšelyje-darželyje šiais mokslo metais vyko visus metus. Labai svarbu suteikti vaikams žinių apie atliekų rūšiavimą, ugdyti meilę gamtai, lavinti estetinius jausmus, skatinti kultūringai elgtis gamtoje, skiepyti draugiškumą ir pastabumą bei siekti, kad vaikai suvoktų grėsmingos žmonių įtakos gamtai pavojų. Ugdant ekologinį vaikų samoningumą ir aplinkosauginį mąstymą labai svarbi yra praktinė vaikų veikla.

 Didžiausias dėmesys aplinkosaugos ugdymui buvo skiriamas pavasarį, kada pabunda žemė ir pradeda žydėti pirmieji pavasario žiedai, atšyla oras ir vis ilgiau norisi pabūti lauke, pasigrožėti gamta. Su priešmokyklinio amžiaus vaikais nuolat stebėjome ir tyrinėjome orų permainas, klausėmės pirmųjų paukščių giesmių, skaičiavome, kiek mūsų darželyje iškeltų inkilėlių ir džiaugėmės, galėdami pasijusti maža gamtos dalimi. Stebėjome ir aptarėme, kad negalima skinti be reikalo gėlių, laužyti medžių šakų, deginti sausos žolės ir teršti miškų.

Kovo mėnesį su priešmokyklinio amžiaus vaikais dalyvavome ekologinio plakato konkurse ,,Vartok saikingai, rinkis atsakingai“. Vaikams plakatus padėjo sukurti tėveliai. Balandžio mėnesį ikimokyklinio ugdymo auklėtojos savo grupėse organizavo akciją ,,Mano žalioji palangė“. ,,Pelėdžiukų“ grupės tėvelis pagamino inkilėlį ir darželio kieme kartu su vaikais įkėlė įmedį. Balandžio 14 d. priešmokyklinio amžiaus vaikai mažuosius draugus pakvietė į renginį – akciją ,,Padėkime žemelei“.  Visa salė buvo papuošta vaikų piešiniais tema ,,Saugau gamtą“. Renginio metu vaikai įsitikino, kad stiklas, plastiko buteliai ir kitos šiukšlės tikrai nepuošia mūsų gamtos. Taip pat darželio vaikai, jų tėveliai ir pedagogai surengė parodą iš buitinių atliekų ,,Rūšiuoju, gaminu, eksponuoju“.  O gegužės 10 d. Visus darželio vaikus Alytaus vaikų lėlių teatras ,,Aitvarai“ pakvietė stebėti edukacinį – ekologinį spektaklį ,,Linksmieji aitvarai“. Spektaklio metu vaikai turėjo galimybę įsitikinti, kad žemės išteklius reikia saugoti ir tausoti.

 Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė S. Leonavičienė