,,Žiema, žiema bėk iš kiemo!“

Paskelbta: Penktadienis, 12 Vasario 2016

Užgavėnės – linksma, nuotaikinga, žiemos palydų šventė.Senovėje žmonės galvojo, jog žiemą reikia varyti iš mūsų krašto, kitaip ji neišeis. Darželio vaikučiai, pedagogai aktyviai ruošėsi žiemos varymo šventei – Užgavėnėms. Ugdomųjų veiklų metu grupėse kalbėta apie šios šventės tradicijas: Morės deginimą, Kanapinio ir Lašininio dvikovą, persirengėlius, blynų valgymą, didelį triukšmą, kuriuo galima išgąsdinti žiemą, muzikinės veiklos metu mokytasi skambių  ir nuotaikingų Užgavėnėms skirtų dainelių ir šokių.

 

Keletą dienų prieš Užgavėnes koridoriuje pasirodė Užgavėnių Morė. Į dideles Morės kišenes vaikai sudėjo piešinius su pavaizduotais blogais darbais ir ,,ožiukais“. Išaušus Užgavėnių rytui mažieji darželio persirengėliai sugužėjo į kiemą drauge išvaryti žiemos. Visi šventės dalyviai šoko, dainavo, budino žemę garsiai trepsėdami, o šaukdami ,,Žiema, žiema bėk iš kiemo“ bandė išgąsdinti žiemą, nors atrodo, kad žiema jau pabėgo išsigandusi gripo.

Kokios Užgavėnės be Lašininio ir Kanapinio varžytuvių! Gausiausias būrys vaikų rikiavosi Kanapinio pusėje, todėl stipriau patraukus virvę varžytuves nugalėjo Kanapinis. Pralaimėjęs kovą Lašininis tyliai pasitraukė, kartu su savimi išsinešdamas ir Morę. Na, o svarbiausia, išėmę iš Morės kišenių sudeginome negerus savo darbus, pyktį, pavydą ir visa kas bloga.

Pasibaigus Užgavėnių šurmuliui tikimės, kad žiema jau nebesugrįš ir kad netrukus sulauksime pavasario!

 

Meninio ugdymo pedagogė metodininkė Ž. Kondrotienė