KAZIUKO MUGĖ

Paskelbta: Antradienis, 07 Kovas 2017

    Žmonės, pėsti ir važiuoti, iš visų pusių traukia į Kaziuko mugę. O ten – geriausi meistrų meistrelių darbai. Molio ąsočiai, puodeliai, puodynės... Iš šiaudų, vytelių pinti krepšiai krepšeliai, įvairiausi medžio drožiniai... Tik dairykis ir rinkis. Ypač traukia akį Vilniaus verbos. Nuo seniausių laikų jos pardavinėjamos per Kaziuko mugę, vieversiui giedant pirmąją giesmę.

O Kaziukas – tai iš tiesų Vilniuje prieš daugelį metų gyvenęs labai geras ir malons karalaitis Kazimieras. Žmonės labai jį mylėjo ir už jo gerumą vadino Kaziuku. Jam mirus, jo mirties dienai pažymėti buvo pradėtos rengti liūdnos eisenos. Bet vėliau žmonių susibūrimai darėsi vis linksmesni. Visi linksmai minėjo Kaziuką ir jam atminti sugalvojo rengti smagias muges, kuriose buvo ne tik perkama ir parduodama, bet ir linksminamasi, šokama ir dainuojama iš širdies.. Beje, per mugę pardavinėjami širdelės meduoliai nuo seno vadinami Kaziuko širdelėmis, kadangi Kaziukas buvo labai geros širdies.

 Mes su priešmokyklinukais darželyje taip pat organizavome Kaziuko mugę. Visą savaitę vaikai gamino įvairiausius meninius – kūrybinius darbelius. Gamindami į juos sudėjo visą savo gerumą, draugiškumą, džiaugsmą ir viltį, kad mugėje apsilankys gausus būrys pirkėjų. Ir koks buvo džiaugsmas sulaukus norinčių apsipirkti mugėje! Ir mažieji darželio draugai, ir auklėtojos, ir tėveliai pirko įvairiausius gaminius negailėdami pagyrų. O pardavėjai buvo labai patenkinti įdėto darbo rezultatais ir su džiaugsmu dalijosi savo uždarbį – saldainius.

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje.

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė Sandra Leonavičienė