Edukacinė programa ,,Duonos kelias“

Paskelbta: Šeštadienis, 24 Vasario 2018

 Kaip sakė mūsų senoliai:
Duona ne vėju ateina.
Pažvelkim į jos ilgą ir sunkų kelią,
Nuo žiemkentėlio grūdo,
Iki gražaus, gardaus duonos kepalo.

Visą savaitę „Kiškučių“, „ Ežiukų“, „Voveriukų“ ir  „Pelėdžiukų“ grupių vaikai, lankantys lopšelį – darželį „Saulutė“, domėjosi, kokį kelią nueina duonelė, kol patenka ant mūsų stalo. Vaikams buvo įdomu, kaip senovėje žmonės augino, gamino duoną, vaikai aiškinosi, kaip šiandien kepama duona. Visi kartu  su grupių  auklėtojomis: D.Mikalauskiene, L. Kubiliene, J.Juodsnukiene, S.Leonavičiene apsilankėme Prienų krašto muziejuje, edukacinėje programoje „Duonos kelias“.

Gausų mūsų būrį draugiškai ir šiltai sutiko užsiėmimus vedančios muziejaus darbuotojos. Sėdome visi prie ilgo stalo ir  iš ruginių miltų tešlos savo rankytėmis formavome duonos kepalėlius, vėliau juos  pašovėme į įkaitusį pečių. Kol duonelė kepė, klausėmės istorijos apie duonelę, susipažinom su senoviniais to meto ir šių dienų įrankiais, vaikai viską galėjo išbandyti savo rankelėmis. Darbuotojos savo apranga, veiksmais ir kalba iliustravo valstiečių buityje gyvavusias duonos kepimo tradicijas  ir papročius. Ne tik pamatėm duonutės kepimo procesą, bet ir susipažinom su istorija. Ne tik stebėjom, bet ir dalyvavom visam procese.

Šia išvyka džiaugėsi ne tik darželio vaikai, bet ir mes – ugdytojai, nes visi kartu praleidome laiką prasmingai ir įvykdėme užsibrėžtą tikslą – vaizdžiai prisiminėme, koks ilgas kelias auginant duoną, iš kokių grūdų kepama duona, kad ji gali būti juoda ir balta.

,,Saulutės“ darželio pedagogai vis dažniau orientuojasi į netradicinius ugdymosi metodus, edukacines programas, kurias organizuoja kitos institucijos. Tokių iniciatyvų daigai vis stipriau kalasi ,,Saulutės“ bendruomenėje ir duoda savų rezultatų vaikų pasaulėžiūros plėtrai. Po tokių išvykų, edukacinių programų vaikai  jaučiasi kur kas labiau savimi pasitikintys, aktyvesni, kūrybiškesni ir netgi laimingesni.

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

                                                                             

Auklėtoja  Lidija Kubilienė