Per maistą plintančios infekcijos ir sergamumas jomis Lietuvoje išlieka aktualia visuomenės sveikatos problema. Yra priskaičiuojama daugiau nei 200 maistu plintančių infekcijų. Žmogus suserga užkrečiamosiomis ligomis, plintančiomis maistu, kai suvartoja mikroorganizmais užteršto maisto.
Žarnyno infekcines ligas dažniausiai sukelia įvairūs virusai (rotavirusai, norovirusai ir kt.), taip pat bakterijos (kampilobakterijos, jersinijos, salmonelės ir kt.). Virusinėmis žarnyno ligomis žmogus suserga, turėjęs kontaktą su užterštais paviršiais ar pabuvęs tokioje aplinkoje, o bakterinėmis žarnyno ligomis - per užkrėstą maistą. Paukštiena, žalia termiškai neapdorota raudona mėsa bei karvės ar ožkos pienas, kiaušiniai, daržovės ir vaisiai – tai puiki terpė daugintis bakterijoms, kurios žmogaus žarnyne gali sukelti susirgimus.
Pagrindinės priežastys, sukeliančios maistu plintančias užkrečiamąsias ligas:
Kad maistas būtų saugus, turime:
Šios taisyklės padės užtikrinti, kad maistas būtų saugus ir skanus, o per maistą plintančios ligos būtų išvengta. Jei turite bet kokių abejonių dėl maisto saugos, geriau saugotis ir kreiptis į specialistus, kad jie galėtų patikrinti, ar maistas yra tinkamas vartojimui.
Taigi, tinkama maisto higiena yra labai svarbi, norint išvengti maistu plintančių ligų. Laikydamiesi saugaus maisto paruošimo ir vartojimo taisyklių, galite apsaugoti savo ir artimųjų sveikatą.
Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą Eglė Orechovienė
Peržiūros: 104