Per maistą plintančios infekcijos ir jų prevencija

Kategorija: 2022-2023 m.m. Paskelbta: Antradienis, 07 Kovas 2023 Autorius Super User

 

    Per maistą plintančios infekcijos ir sergamumas jomis Lietuvoje išlieka aktualia visuomenės sveikatos problema. Yra priskaičiuojama daugiau nei 200 maistu plintančių infekcijų. Žmogus suserga užkrečiamosiomis ligomis, plintančiomis maistu, kai suvartoja mikroorganizmais užteršto maisto.

Žarnyno infekcines ligas dažniausiai sukelia įvairūs virusai (rotavirusai, norovirusai ir kt.), taip pat bakterijos (kampilobakterijos, jersinijos, salmonelės ir kt.). Virusinėmis žarnyno ligomis žmogus suserga, turėjęs kontaktą su užterštais paviršiais ar pabuvęs tokioje aplinkoje, o bakterinėmis žarnyno ligomis - per užkrėstą maistą. Paukštiena, žalia termiškai neapdorota raudona mėsa bei karvės ar ožkos pienas, kiaušiniai, daržovės ir vaisiai – tai puiki terpė daugintis bakterijoms, kurios žmogaus žarnyne gali sukelti susirgimus.

Pagrindinės priežastys, sukeliančios maistu plintančias užkrečiamąsias ligas:

  1. Netinkamas maisto tvarkymas namuose bei maisto tvarkymo subjektuose.
  2. Asmeninės bei maisto tvarkymo higienos nepaisymas namuose, vaikų ugdymo įstaigose, maisto tvarkymo įmonėse.
  3. Prekybos įmonėse pirktas ir vartotas nekokybiškas vartojimui paruoštas maistas.
  4. Patogeniniais mikroorganizmais užteršto gyvūninio maisto patekimas į rinką, maitinimo įmone, vaikų ugdymo įstaigas, kitiems vartotojams.

Kad maistas būtų saugus, turime:

  • Laikytis švaros. Dauguma žmogui pavojingų mikroorganizmų gyvena gyvūnų žarnyne, jų randama dirvoje, vandenyje. Su užterštomis rankomis, per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą.
  • Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto. Termiškai neapdorotame gyvūniniame maiste (paukštienoje, mėsoje, žuvyje ir jų skysčiuose) gali būti pavojingų mikroorganizmų, kuriais kitas maistas gali būti užterštas jį tvarkant.
  • Gerai termiškai apdoroti. Aukštesnėje nei 70C temperatūroje žūva beveik visi ligas sukeliantys mikroorganizmai.
  • Tinkamai laikyti maistą. Kambario temperatūroje pavojingi mikroorganizmai labai greitai dauginasi. Didelis jų kiekis labai pavojingas sveikatai. Žemesnėje nei 5oC ir aukštesnėje nei 60C temperatūroje ligų sukėlėjų dauginimasis sumažėja arba nutrūksta.
  • Rinktis šviežią ir nesugedusį maistą. Nešvariame vandenyje, nepasterizuotame ar nevirintame piene ir jo produktuose gali būti sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorotas ar tinkamai nuplautas maistas yra saugesnis.

    Šios taisyklės padės užtikrinti, kad maistas būtų saugus ir skanus, o per maistą plintančios ligos būtų išvengta. Jei turite bet kokių abejonių dėl maisto saugos, geriau saugotis ir kreiptis į specialistus, kad jie galėtų patikrinti, ar maistas yra tinkamas vartojimui.

   Taigi, tinkama maisto higiena yra labai svarbi, norint išvengti maistu plintančių ligų. Laikydamiesi saugaus maisto paruošimo ir vartojimo taisyklių, galite apsaugoti savo ir artimųjų sveikatą.

 

Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą Eglė Orechovienė

 

 

 

 

Peržiūros: 100