Emocinio intelekto ugdymas „Ežiukų“ grupėje

Kategorija: 2020 - 2021 m.m. Paskelbta: Antradienis, 08 Gruodis 2020 Autorius Super User

    Kiekvieną dieną mus lydi įvairios emocijos. Nors kartais ir patys nepastebime kaip mažos smulkmenos mus išmuša iš vėžių ar atvirkščiai, pakelia nuotaiką. Visos emocijos turi didelę įtaką  vaiko gyvenimui, nes gali lemti fizinę ir protinę vaiko sveikatą. Emocijų išvengti neįmanoma, tačiau galima išmokyti jas pažinti bei kontroliuoti. Labai svarbu rūpintis, kad vaikai augdami patirtų kuo daugiau teigiamų emocijų. Teigiamos emocijos tiesiogiai susiję su didesniais vaikų pasiekimais ir yra ypatingai svarbios vaikystėje: augina vaiko pasitikėjimą, brandina humoro jausmą, ateityje vaikai ramiau žiūrės į nepalankias gyvenimo situacijas, o krizės metu greičiau sugebės susitvarkyti bei priimti sprendimus, kurie padės ne tik įveikti krizę bet ir iš jos pasimokyti.

    Šiais mokslo metais didelį dėmesį skyrėme vaikų emocinio intelekto ugdymui. Vaikus supažindinome su įvairiomis emocijomis, mokėmės išreikšti savo bei atpažinti draugų emocijas. Vaikučiai sužinojo, kad emocijos skirstomos į „geras“ ir „blogas“, „malonias“ ir „nemalonias“, kad žmogus gali būti įvairios nuotaikos: linksmas, supykęs, liūdnas, susimąstęs, nustebęs, laimingas, išsigandęs, mylintis. Vaikai analizavo įvairias bendravimo situacijas, dalinosi savo asmeninėmis patirtimis apie tai, kas juos pralinksmino, nuliūdino, išgąsdino, supykdė. Ugdytiniai piešė, lipdė, aplikavo nuotaikų veidelius, vartė knygeles, žaidė su įvairiomis auklėtojų pagamintomis priemonėmis: „Spalvoti pūkučiai“, „Spalvų ir jausmų namai“, „Kaip tu jautiesi?“, „Spalvos“, „Emocijų ir jausmų paletė“, kurių dėka mokėsi pažinti ir įvardyti emocijas. Vaikai patyrė daug teigiamų, džiugių akimirkų, kurių metu tenka pažinti, įvardinti jausmus bei emocijas  ir tinkamu būdu jas išreikšti.

    Ugdomos kompetencijos ir įgūdžiai stiprina vaikų savimonę, savitvardą, socialinį sąmoningumą, bendravimą ir bendradarbiavimą, atsakomybę, sprendimų priėmimą, problemų sprendimą, moko nepasiduoti neigiamai bendraamžių įtakai, skatina pagarbą sau ir kitiems. Tai pagrindiniai ir be galo svarbūs įgūdžiai, kurie vaikams yra reikalingi gyvenime, norint, kad vaikas būtų sėkmingas ir laimingas.

 

„Ežiukų“ grupės auklėtojos

Peržiūros: 437