Šventojo Martyno diena

Kategorija: 2020 - 2021 m.m. Paskelbta: Šeštadienis, 19 Gruodis 2020 Autorius Super User

    Lapkričio 11 dieną Lietuvoje švenčiama Šventojo Martyno diena bei paskutinė rudens šventė. Kaip tik šiuo laikotarpiu seniau Lietuvoje buvo baigiami lauko darbai, į tvartus suvaromi gyvuliai, atsiskaitoma su samdiniais. Šiuo metu pamažu apmiršta visa gamta, gyvybė iš žemės paviršiaus pereina į jos gelmes, lauke vis daugiau tamsos. Žmogus, užbaigęs savo darbus laukuose, turi daugiau laiko susitelkimui, apmąstymams, grįžimui į save.

    Lapkričio 10 – 12 dieną mūsų darželyje taip pat buvo minima Šventojo Martyno diena. Auklėtojos skaitė vaikams istoriją apie Šventąjį Martyną, pasakojo kaip seniau buvo švenčiama paskutinė rudens šventė, kokių papročių laikėsi senovės lietuviai šią dieną. Persirengę vaikai su auklėtojomis vaidino kaip piemenėliai iš laukų pargina gyvuliukus į tvartelį, dainavo dainelę apie oželį, žaidė žaidimus, ginė ožkelę aplink berželį ir bandė atspėti orus.

    Šiomis dienomis su vaikais gaminome žibintus iš antrinių žaliavų. Grožėjomės kiekvieno skirtingu ir unikaliu žibintu. Vakare nešėme juos į lauką ir uždegę žvakeles nušvietėme takelį į darželį. Atėję tėveliai ir kitų grupių vaikučiai galėjo pasigrožėti užburiančiu vaizdu.

    Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Auklėtoja Kristina Gudaitytė

Peržiūros: 444