Ar tikrai darželinukams reikalingi išmanūs įrenginiai?

Kategorija: 2021 - 2022 m.m. Paskelbta: Antradienis, 05 Balandis 2022 Autorius Super User

    Šiais laikais vis jaunesni vaikai susidomi informacinėmis technologijomis.  Išmanieji įrenginiai vaiko gyvenime yra praktiškai visur: neretas atsikėlęs ryte žiūri filmukus, vėliau nešasi į mokyklą ar iki darželio, žaidžia, ruošia namų darbus, netgi eidami miegoti pasiima į lovą. Ilgalaikis ir nuolatinis išmaniųjų technologijų naudojimas tiesiogiai veikia dar tik besivystantį vaiko organizmą: jo smegenis, laikyseną, regėjimą, savijautą, emocinę sveikatą; daro didžiulį neigiamą poveikį miego kokybei, socialiniams įgūdžiamas, dažnu atveju sukelia priklausomybę.

    Intensyvėjant išmaniųjų technologijų naudojimui keičiasi ir žmonių elgesio modeliai. Didžiausias poveikis jaučiamas jautriausioje visuomenės dalyje – vaikų tarpe, kuriems būtent šiuo laikotarpiu vystosi emocinė ir socialinė raida.

    Priklausomybė išmaniesiems prietaisams išsivysto palaipsniui, reguliariai juos naudojant, ypač žaidžiant žaidimus. Vaikai žaisdami patiria malonumą, todėl prašomi nenaudoti išmanaus įrenginio visada jaučia nerimą arba pyktį.

    Žaidimų išmaniaisias įrenginiais metu vaiko smegenys išskiria dopaminą. Dopaminas – tai hormonas, žmogaus organizme stimuliuojantis pasitenkinimo jausmą. Mokslinių tyrimų duomenimis, žaidimų išmaniaisias įrenginiais metu išsiskiria panašus kiekis dopamino, kaip vartojant narkotiką amfetaminą. Daugeliu atvejų atrodo nieko blogo, kad vaikas žaidžia žaidimus išmaniuoju įrenginiu ir patiria džiaugsmą. Tačiau ilgainiui vaikas pripranta prie tokio laisvalaikio praleidimo formos, ir po truputį įprasti žaislai bei veiklos pradeda nebedominti. Dažnu atveju, vaikai, kurie nuo pat mažens daugiau laiko leisdavo prie ekrano negu užsiimdavo su jo amžiui skirtais realiais žaislais ar veiklomis, netekę galimybės naudotis išmaniuoju įrenginiu jaučia stiprų nerimą, pyktį, arba tampa itin uždari, nebendraujantys.

    Mokslinių tyrimų duomenimis, ikimokyklinio amžiaus vaikų buvimas prie ekranų ypač siejasi su elgesio bei emocijų sutrikimų rizika. Todėl siekiant geros vaikų emocinės raidos ir didinant jų elgesio reguliaciją, būtina riboti buvimo prie ekranų laiką. Išmanūs įrenginiai gali atrodyti labai gera priemonė vaikų užimtumui, tačiau taip nėra.

    Siekiant vaikus išmokyti tinkamo elgesio ir taip sumažinti galimas problemas ateityje, patariama vaikus mokyti nuo pat mažens ieškoti problemų sprendimo būdų, kartu įvardinti savo jaučiamas emocijas ir lavinti jas. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad vaikų buvimas su išmaniaisias įrenginiais neigiamai veikia jų fizinį aktyvumą. Todėl vaikams itin svarbu kasdien mažiausiai po valandą būti fiziškai aktyviems, judėti, bėgioti, žaisti sportinius žaidimus uždarose patalpose arba esant galimybei lauke.

 Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą darželyje Eglė Orechovienė

Peržiūros: 196