Raudoni skruostukai. Kaip apsaugoti vaikučių veido odą nuo šalčio

Kategorija: 2021 - 2022 m.m. Paskelbta: Penktadienis, 03 Gruodis 2021 Autorius Super User

    Brrrr. Štai ir atėjo žiema ! Deja, sniegas atneša ne tik džiaugsmą vaikams, bet ir galvos skausmą tėvams, kaip apsaugoti savo mažylių odą nuo atšiauraus vėjo ir šalto oro.

    Vaiko veidas žiemos metu lieka mažiausiai apsaugotas. Šaltis odą daro jautrią ir raudoną. Ypač jautri žiemą būna veido oda. Kai vaikui tampa šalta jo skruostai rausvėja – tai normali organizmo apsauginė reakcija, jis siunčia daugiau kraujo į tas kūno vietas, kurioms šalta, kad sušildytų.

    Tėvams, norintiems tinkamai pasirūpinti vaiko veido oda esant šaltam orui, patariama pasirinkti intensyviai maitinantį, specialiai vaikams skirtą balzamą. Taip pat  jautriai mažylių odai nuo šalčio apsaugoti labai tinka natūralūs, šalto spaudimo augaliniai aliejai ir sviestai (sviestmedžio aliejus, mangų sviestas). Veiduką reikia tepti prieš einant į lauką. Svarbiausia juo tinkamai patepti skruostus, nosį bei kaktą. Specialios priemonės padeda apsaugoti vaiko odą ne tik nuo išsausėjimo, tačiau ir nuo streso, patiriamo esant temperatūrų skirtumams, bei nuo žvarbos, vėjo, drėgmės. Todėl vaiko odelę reikėtų patepti ne tik tada, kai lauke minusinė temperatura, bet  ir esant keliems laipsniams šilumos.

    Taip pat nedarykite didelės klaidos, neriškite šaliko ant burnytės, nes jis tikrai neapsaugos kvėpavimo takų nuo šalto oro. Iškvepiant šiltą orą šalikas sudrėksta liečiasi, trinasi į jautrią vaiko odelę ir ją erzina. Drėgnas šalikas apšąla ir veikia kaip šaltas kompresas, todėl tik didina veido odos nušalimo pavojų.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė Edita Laužonienė

Peržiūros: 222