Augu sveikas ir stiprus. Fizinio aktyvumo svarba

Kategorija: 2021 - 2022 m.m. Paskelbta: Šeštadienis, 13 Lapkritis 2021 Autorius Super User

           Vienas svarbiausių sveikatos raidos laikotarpių yra vaikystė ir paauglystė. Ypač svarbus yra ikimokyklinio amžiaus vaiko brandos tarpsnis, kai formuojasi vaiko elgsenos ir gyvensenos pagrindai, kurie vėliau nulems asmens sveikatą ir gyvenimo kokybę. Tačiau esama daug rizikos veiksnių, turinčių neigiamą įtaką sveikatai: netaisyklinga mityba, judėjimo stoka, žalinga socialinė ar fizinė aplinka, paveldimumas ir daugelis kitų.

           Taigi, reikia nuo pat mažens nuolat tobulinti individualias sveikatos stiprinimo žinias ir įgūdžius, kad vaikai suprastų sveikos gyvensenos ir sveikatos stiprinimo principus, išmoktų kontroliuoti savo sveikatą, aplinką, išvengtų ligų. Vaikų ir paauglių sveikatai ypač svarbus sveikos gyvensenos elementas yra fizinis (judėjimo) aktyvumas.

          Fizinis aktyvumas -tai bet koks judėjimas, dėl kurio poveikio padidėja širdies susitraukimų dažnis, tankėja kvėpavimas, suaktyvėja kraujotaka ir vyksta kai kurie kiti fiziologiniai organizmo pokyčiai.

         Vaiko fizinis lavinimas, sportavimas padeda vėliau plėtoti jo nuostatas į fizinį aktyvumą, ir jis augdamas, bręsdamas toliau tęsia sportinę, aktyvią fizinę veiklą. Gaudamas optimalų fizinį krūvį, gyvendamas pagal sveikos gyvensenos principus, vaikas tinkamai vystosi fizinės ir psichinės sveikatos prasme.

          Pastaruoju metu atkreipiamas mokslininkų dėmesys į mažėjantį vaikų fizinį aktyvumą. Vaikai daug laiko praleidžia sėdėdami ir žiūrėdami televizijos laidas, vaizdo juostas, žaisdami kompiuterinius žaidimus. Vaikai mažai sportuoja, nedaro mankštos, nenori eiti pasivaikščioti į lauką ar aktyviai žaisti lauke. Tačiau sveiko vaiko raidai yra būtinas pakankamas fizinis aktyvumas.

Fizinio aktyvumo nauda vaikams:

  • gerina fizinę ir psichosocialinę būklę;
  • didina savivertę, pasitikėjimą savimi;
  • didina raumenų ištvermę, kaulų stiprumą;
  • gerina judesių koordinaciją, pusiausvyrą;
  • lavina pažintinius įgūdžius;
  • moko: disciplinos, darbo komandoje;
  • sumažina: depresijos, nerimo simptomus;
  • sumažina širdies ir kraujagyslių, medžiagų apykaitos ligų riziką;
  • svorio kontrolė.

      Vaikų fizinis aktyvumas kasmet mažėja, todėl ypač tėveliai turėtų susirūpinti ir daugiau dėmesio skirti šiai vaikų sričiai.

Fizinio aktyvumo rekomendacijos

 

Parengė visuomenės sveikatos specialistė Edita Laužonienė

Peržiūros: 335